vrijdag 18 januari 2019

Lekker warm in de klas en eieren tellen.

Maandagochtend kwam Cilou op bezoek, het nieuwe zusje van Fleur. We mochten Cilou eens aaien. Ze was aan het slapen dus we spraken af dat we haar in de loop van het jaar eens meten met onze babymeter.

Verder besproken we terug de brief van de Vuurvliegjes: Aline, Roxx en Fleur werden nog gemeten.
Na de speeltijd keken we naar het resultaat. Brent was de oudste en nu ook de grootste. Maar wat we raar vonden was dat Boris de kleinste was en niet de jongste. Lore was de jongste.
Deze resultaten brachten we naar de Vuurvliegen.
Robbe G. en Jua maakten de pijl voor onze poster.

In de namiddag genoten we van een verhaal uit het boek van Pluk. Buiten scheen de zon, dus de buitendeur ging open. Sommigen deden een eerste poging om diertjes te zoeken. Anderen speelden met de wipjes. We vonden onze tuin leuk.
Terwijl gingen er anderen met hun vingers schilderen: Robbe S., Roxx en Hafsa. Lekker vuil maken...
Jens en Brent vulden voor de eerste keer een werkplan in. De ouders zullen het op het einde van de week terugvinden in hun boekentas.


Dinsdagochtend hadden we een gesprek over de verwarming. De kring was sinds de vakantie wat veranderd. De kinderen hadden nu ook hun eigen weerkaarten en dagkaarten om op de kast mee te spelen. Sinds kort hing er ook een thermometer in de klas. Aline had deze maandag opgemerkt en wist wat het was. Sommigen hadden geraden dat het een meter was. Ze zaten dichtbij. Het meet de temperatuur maar wat is dat nu juist. Jua vroeg vandaag op hoeveel de thermometer stond. Dus hij ging kijken bij welk cijfer: 20. 'Waaaaaauw, dat is warm.', 'Het is hier warm.',... Hoe kwam dat nu dat het warm was?
De verwarming zeiden de kinderen toen. Waar is de verwarming? En iedereen ging op zoek in de klas. Toen we geen radiatoren vonden wees Boris naar het plafond, de ventilatiebuis. Charlotte merkte dan ook op dat er lijnen in de buis waren. Het was een goede gok, maar nog niet juist.
Toen wees Jens naar de lampen. Was ook een goede gok want Jua wist dat een elektrische verwarming ook licht geeft. Maar toch niet juist.
Waar komt de warmte dan vandaan? Stephanie moest het dan toch maar vertellen. In de vloer/ onder onze poep, dat vonden we grappig. We bekeken foto's van buizen onder de vloer.
Jua vertelde ons dat er warm water door de buizen stroomt om ons warmte te geven. Dus Flin en Robbe G. kookten water in potten. Wanneer kookt water, waarom is het gevaarlijk, hoe ziet kokend water er uit,...? We hielden onze handen boven de pot. We merkten op dat als je je hand verder van de pot plaatst, het minder warm wordt. Dichter bij de pot, veel warmer zelfs heet. Onze handen werden zelfs nat.
Brent vond het raar dat het dezelfde potten waren als in de poppenhoek. Kan je daar echt mee koken?
Terwijl gingen Jens en Boris ook aan het koken in de poppenhoek.

We kregen post: een tekening van Robbe S., ze was van de opvang en ze was nog niet af. Hij maakte ze verder af. Ook Jens had een tekening van de opvang. Ook hij maakte ze verder af.
Brent, Jens, Aline, Robbe S. en Jua onderzochten hoeveel eieren we moesten kopen in de winkel. Voor iedereen van de klas 1 ei. Iedereen telde het voor zichzelf uit en we bekeken het resultaat in de afsluitkring. Iedereen had hetzelfde getal gevonden, dus konden we besluiten dat we in de winkel 17 eieren moesten gaan kopen.

In de namiddag genoten we van de poppenkast. De oudsten hadden de poppenkast naverteld in de kring. De middelsten vertelden ook hun verhaal terug, vooral de heks. En de jongsten vertelden over de vingerpopjes van Annelies.

Woensdag hadden we een korte kring. Jens ging aan de slag met een stuk touw dat hij bij had van in de opvang. Hij knutselde er iets mee.
We gingen zwemmen en we genoten er van.


Donderdagochtend, na het turnen, gingen we eerst langs de bibbus.
Aline, Jua, Fleur en Lore schilderden met Lana met hun vingers. Charlotte, Flin en Robbe G. speelden een spel met Stephanie.
Na de speeltijd deden we onze kring. We vonden post in onze brievenbus. We vonden een envelop met een soort van maskers/mandala/kristal/... er in. Het kwam van Fie, de zus van Fleur. We kwamen er op dat we maskers wilden maken. Dus dat idee hielden we bij.
Abel had een zelfgeknutselde haai bij. Hij legde stap voor stap uit hoe hij het had gedaan. Het kwam uit zijn boek 'knutselen met rollen'. Stephanie had er nog kopie's van liggen dus we konden het boek gebruiken.
Robbe G. liet zijn auto zien. Jua vroeg of het een race-auto was. En Aline vond dat de auto er cool uit zag.
Aline wou vandaag met haar playmobile spelen. Ze ging het op een andere dag terug meebrengen want ze had de hele dag gewerkt.
Robbe S. vertelde dat zijn mama bijna jarig was, op de 18de. Daar keek hij naar uit. Op welke dag is het de 18de, we keken op onze jaarkalender.

Tijdens de middagspeeltijd bleven we wat langer binnen. Na de middag begonnen we meteen aan de plannen met de rollen.
Abel deed een eerste poging voor een vliegtuig. Dat lukte niet zo goed dus probeerde hij later een vis.
Robbe S., Robbe G., Aline en Brent maakten de haai. Het was zoeken, nadenken, problemen oplossen,... maar het lukte toch wel.
Jua, Roxx en Fedor maakten een raket.
Verdere plannen voor vrijdag werden gemaakt in de afsluitkring.



Vrijdagochtend in de kring hadden we veel verhalen over het ijs dat deze ochtend op onze auto lag of de hagel die gisteren viel toen we naar huis gingen. Abel had deze ochtend in het ijs gestampt en Charlotte zat gisteren in de bakfiets toen de hagel fel begon te vallen.
Brent die was al eens gaan schaatsen, hij moest daar aan terugdenken toen Abel vertelde dat hij sneeuwschoenen had.
En zo werd de kring weer rijkelijk gevuld met allerlei verhalen. Het verslag vind je tussen de foto's.

We begonnen verder aan het knutselen met de rollen: sommigen schilderden hun werkje van donderdag. Flin, Charlotte en Jens begonnen aan hun knutselwerk.
Robbe S. en Aline gingen in onze tuin naar het geluid van het ijs dat kraakt luisteren.
We maakten ons op tijd klaar want we gingen nog naar de parking. Abel vertelde dat hij daar ijs had gezien. Met onze laarzen aan, gingen we een kijkje nemen. Bekijk het filmpje: ijs_kraken
We verzamelden ons ijs op ons terras. Na het turnen gingen we eens naar ons ijs kijken. Was het gesmolten of niet? Nog niet.

Na de middag gingen we nog eens naar ons ijs kijken. We genoten van een verhaal over sneeuw. We kijken er naar uit... Jens, Charlotte en Flin werkten nog verder aan hun knutselwerk. Terwijl kwamen de oudsten hun werkplan nog bespreken met Stephanie.

De dag vloog weer voorbij en in de afsluitkring werden weer verdere plannen voor maandag gemaakt. Robbe S. legde nog eens uit wat we met de eieren konden doen. Dus volgende week winkelen en koken op de planning. Maskers maken staat ook nog op het programma.


Onze tweede deelgroep staat gepland op woensdag 6 februari om 20u in de Krokodilletjesklas!!!

Foto's_Krokodilletjes_week17


Geen opmerkingen:

Een reactie posten